7 Barang Wajib Dibawa Balik Kampung, Selesa Sikit Walau Ramai-ramai!

Facebook
Twitter
Google+

Biasanya perempuan memang akan pastikan beberapa barang wajib dibawa balik kampung bersama, kadang macam ‘poket doraemon’. Semua ada!

Ini sebab sikpanya yang jenis sediakan payung sebelum hujan, jadi encik suami jangan komplen kata “semua dia nak bawa” ya!

Dan paling praktikal, mak-mak boleh ikut tip Hani Mynis ini. Memang lengkap dan barang yang dipilih sangat membantu bila berada di kampung.

Dahulukan 7 Barang Ini

Tak sampai sepuluh hari lagi nak raya, alang-alang hani tengah pulun packing baju nak balik kampung ni, Hani kongsi dulu 7 barang yang hani wajib bawa balik kampung tak kisah raya atau tak raya.

Memang setiap kali balik kampung kena bawa. 7 barang-barang ni bukan sahaja praktikal tapi memang memudahkan urusan kitorang bila balik kampung.

Hani kongsi sekali cara hani mengemas bagasi dan barang-barang ini bila tidak digunakan ya.

Barang Wajib Dibawa Balik Kampung

Hani simpan semua barang-barang yang nak dibawa balik setiap kali balik kampung dalam satu bagasi. So bila nak mengemas senang semua ada dalam tu. Takda lah melalau mencari merata rumah barang-barang ni.

Hani simpan bagasidan barang-barang menggunakan sistem “nesting”. Maksudnya setiap barang (bekas) ada barang dalamnya. Dalam bagasi besar yang hani masukkan baju hani dan suami, ada bagasi lebih kecil utk barang Aqil.

Tips

Siapa yang belum ada bagasi, atau baru bercadang nak beli. Beli bagasi by set. Memang akan ngam-ngam masuk dalam bagasi yang lebih besar. So nak simpan senang.

Dalam bagasi kecil Aqil, ada bagasi lebih kecil khas untuk barang mekap dan mandian. Dan juga beg-beg lain yang selalu bawa utk balik kampung seperti beg carry on ni khas untuk letak ubat-ubatan.

Ada getah sebab hani simpan baju guna sistem rolling. So kena secure dengan getah. Lagi-lagi untuk baju Aqil yang terus dipadankan dengan seluar dia.

Dalam beg bagasi kecil, ada beg mekap dan beg toiletries. Dalam bag ada bag gitu, jadi semua ni bila dah balik rumah dr kampung ini lah rumah dorang.

Ok berbalik kepada 7 barang wajib bawa balik kampung.

Power extension dan charger hp

Ni memang tak boleh tinggal sebab sangat memudahkan. Sebab kat rumah parents, power outlet limited dan kadang-kadang out of reach. Untuk rumah parents kitorang wayar 3 meter mencukupi dah. So lepas ni nak cas hp atau pasang ubat nyamuk elektrik mudah dah. Tak berebut power outlet lagi.

Ni nak raya ni lagi lah power outlet laku keras sebab semua nak mengecas hp. So bawa siap-siap lah extension. Utk elakkan hani terlupa nak bawa, extension ni mmg kat sini je tempatnya. Bila dah sampi rumah extension ni hani simpan dalam beg bagasi juga tak keluarkan.

Usb charger untuk handphone

Kalau utk rumah hani ada tiga jenis hp dengan charger usb port berbeza so tiga-tiga jenis kena bawa. Kepala charger pula hani pilih yang ada tiga port supaya boleh charge hp tiga-tiga serentak. Label siap-siap kepala charger kalau tak nak ada kes terhilang.

Ubat nyamuk elektrik dan mat dia sekali

Ini sangat penting, lagi-lagi kalau tempat kita nak balik kampung ialah Hotspot Denggi. Jangan lupa bawa sekali mat dia. Bawa lebih tak apa.

Laundry basket, laundry net dan hanger

Laundry basket ni penting sebab senang nak sort baju kita dan tak bercampur dengan baju lain. So nak basuh senang. Nak bawa ke dobi pun senang. Keberangkalian tertinggal baju kat kampung pun kurang.

Laundry net ni utk baju raya kita yang bermanik-manik berlabuci meriah bagai tu. Kalau basuh tak guna laundry net nangis lah hahahaha. Untuk basuh innerwear juga.

Hanger untuk sangkut baju raya dan tudung yang dah siap gosok. Hani bawa 1 ketul utk setiap sorang.

Plastik sampah (bonus kalau wangi)

Plastik sampah ni memang wajib bawa kalau nak balik kampung. Untuk dimasukkan pampers yang dipakai anak atau menstruation pad kita. Juga untuk diletakkan pakaian basah kalau pergi bercuti mandi manda. So sentiasa ada ya.

Medical kit Aqil, pill box, medical record

Medical kit Anak benda yang pantang tinggal. Pastikan dah restock item dalam medical kit ni sebelum balik kampung.

Pill box pun sama. Hani suka bawa banyak macam ni sebab kadang-kadang bukan untuk kegunaan kitorang pun. Orang lain kalau tak sihat pun boleh guna. Pastikan restock juga dulu sebelum balik kampung.

Medical record. Kalau ibu mengandung kena bawa buku pink, kalau anak kena bawa fail medical masingmasing. Aqil punya dalam kereta so takda dalam gambar. Penting juga ni.

Instant – wear

Balik kampung takda ni menangis juga hani. Kardigan dan tudung sarung penyelamat situasi. Takkan 24 jam nak pakai tudung lilit-lilit. Kalau tetamu datang bertandang, terus sarung tudung instant dan kardigan. So dah ready nak terima tetamu.

Instant tudung sebab senang sarung dan tak perlu gosok (susah nak kedut).

Bantal atau toto

Ni untuk yang bawa bantal atau toto balik kampung. Masukkan dalam beg vakum dan sedut udara sampai nipis bantal dan toto supaya jimat ruang dalam bonet.

Tips:

Simpan satu set kelengkapan tidur seperti bantal dan toto kat rumah parent atau kampung so lepas ni x dalah setiap kali balik nak kena bawa balik dorang ni lagi.

Semoga bermanfaat

Sumber: Mingguan Wanita

MENARIK

Ikuti kami :

Hak Cipta Terpelihara © 2018 Husa Network Sdn Bhd

Husa Network Sdn Bhd (464366),
No 18, Tingkat 1 & 2, Pusat Komersial Chabang Tiga,
21000 Kuala Terengganu, Terengganu Darul Iman.​

Tel : 09 – 6262255(Pejabat) | Fax : 09-6262266
Email : admin@manis.fm
Tel Konti : 09-6241008