DIY Je Sampul Duit Raya Tu, Betul-Betul Jimat Wey!

Facebook
Twitter
Google+

Tahun ni kalau nak lebih berjimat-cermat, salah satu cara yang korang boleh usahakan adalah dengan menyediakan sampul duit raya sendiri.

Kalau di pasaran, harganya boleh tahan juga. Ada yang sampai sekeping RM1. Tapi, kalau korang DIY macam sis Maznabilah Mahamed ni buat, serious lebih untung berganda-ganda.

Nak tahu macam mana caranya? Jom kita ikut tutorial ni.

Bahan-bahan:

1. Kertas pembalut hadiah (beli satu paket terus sebab kalau beli satu-satu, mahal. Satu paket ada dalam 10 keping. Anggaran harga dalam RM4-RM7.

2. Pisau

3. Gam

Step 1

Lipatkan kertas pembalut hadiah kepada empat bahagian seperti dalam gambar.

Step 2

Bila dah potong dengan ukuran yang sama rata, jadi la 4 keping seperti ini.

Step 3

Seterusnya, lipat kepada tiga bahagian. Make sure sama ukuran dan potong.

Jadi 3 keping macam dalam gambar tu. 3×4 = 12, so korang boleh dapat 12 keping sampul raya. Ngamngam je tak membazir.

Step 4

Lipatkan bahagian kanan dan bawah. Lipat kecil je macam dalam gambar. Kemudian lipat macam gambar di sebelah.

Step 5

Potong bahagian atas tu sikit. Pandai-pandai la kemaskan nak lipat untuk dijadikan penutup.

Step 6

Dah boleh gam. Jangan letak gam banyak sangat nanti tak cantik pula

Step 7

Nak lagi cantik boleh letak dolly paper. Untuk yang ni kertas lain, ada banyak corak. Dolly paper ni harganya RM3 je untuk 100 keping.

Senang je kan. Dengan hanya bermodalkan tak sampai RM10, korang dah boleh dapat beratus keping sampul raya. Walaupun tak ada ucapan selamat hari raya, tapi hasilnya tetap awesome kan?

MENARIK

Ikuti kami :

Hak Cipta Terpelihara © 2018 Husa Network Sdn Bhd

Husa Network Sdn Bhd (464366),
No 18, Tingkat 1 & 2, Pusat Komersial Chabang Tiga,
21000 Kuala Terengganu, Terengganu Darul Iman.​

Tel : 09 – 6262255(Pejabat) | Fax : 09-6262266
Email : admin@manis.fm
Tel Konti : 09-6241008